Branko Pilot d.o.o.Branko Pilot d.o.o.Branko Pilot d.o.o.
NaslovnaInfoPodrucjeTarifePravilaSibenikKontakti
Podrucje
HRV ENG TAL

Plovni putevi
Sibensko podrucje
Šibensko područje je jugoistočno od otoka Pašmana i Kornatskog otočja do rta Ploča što je nastavak plovnih puteva iz Srednjeg i Pašmanskog kanala preko Murterskog mora prema lukama šibenskog područja. Iz područja Murterskog mora prema jugoistoku plovi se Žirjanskim, Kakanskim, kaprijskim, Zmajanskim, Zlarinskim i Šibenskim kanalom, a dalje od rta Ploča prema splitskom području.

S otvorenog mora ovom se području prilazi prolazom Samogradska vrata (između južnog dijela kornatskih otoka i otoka Žirje) i južno prilazom između otoka Žirje i obale kopna.

Vremenske prilike: na cijelom području bura može puhati orkanskom jačinom uzrokujući valovito i jače valovito more s morskom prašinom. Olujno jugo i SW vjetar uzrokuju jače i jako valovito more, osim u zavjetrištima. Vjetar iz NW i tramontana mogu uzrokovati jače valovito more uz obalu između uvale Grebaštica i rta Ploča. Magla se javlja u prosjeku 2-5 dana u godini.

U Šibenski kanal vode tri prolaza: kroz Logorunska vrata prema sjevernom dijelu otoka Prvić; kroz Šibenska vrata između otoka Prvića i Zlarina te između otoka Zlarina i otočića Dvainka. Najčešće se plovi prolazom između otoka Prvića i Zlarina prilazeći Šibenskom kanalu s juga za vrijeme južnih vjetrova, preporuča se da brodovi uplove prolazom između otoka Zlarina i otočića Dvainka.

Vanjsko sidrište luke Šibenik nalazi se 1-2 NM SE od otoka Zlarina i koristi se u izuzetno lošim vremenskim prilikama.

Unutrašnje sidrište luke Šibenik je zapadno od otoka Krapnja između otoka Drvenik i hotelskog naselja Solaris na kopnu, a omeđeno je točkama:

A
širina
43° 40’ 30" N
dužina
15° 52’ 45" E
B
širina
43° 41’ 25" N
dužina
15° 52’ 45" E
C
širina
43° 40’ 40" N
dužina
15° 53’ 00" E
D
širina
43° 40’ 00" N
dužina
15° 53’ 50" E
  Dubina mora na sidrištu 24 m
Pilotska stanica i sidriste

Lučko peljarenje
u području luke Šibenik, luke obaveznog peljarenja čije su granice obaveznog peljarenja, vrijeme i mjesto ukrcavanja/iskrcavanja pilota određene od strane Lučke kapetanije Šibenik. Za luku Šibenik peljarenje se obavlja 24 sata. Mjesto ukrcavanja/iskrcavanja peljara je na unutrašnjoj pilotskoj stanici koja se nalazi 0,5 NM N od svjetionika Drvenik na otoku Drvenik.

Luka
Pilot Branko Kovacev
Pozicija unutrašnje pilotske stanice


 širina 43° 41’ 30" N
 dužina 15° 52’ 18" E
Obalno peljarenje obavlja se radi uplovljavanja u luku Šibenik otvorenu za međunarodni promet od pozicije:


 širina 43° 38’ 42" N
 dužina 15° 52’ 18" Edo granice lučkog peljarenja.
developed by lemaxSadržaj